Volgens topman Cees van Gent van Van Gansewinkel is het massa-ontslag noodzakelijk door de tegenvallende afvalvolumes, prijsdruk en overcapaciteit van de laatste jaren

Twee durfinvesteerders (KKR en CVC) zijn sinds 2007 eigenaar van de Van Gansewinkel Groep. Zij hebben op de balans van het bedrijf een schuld gezet van 1,5 miljard euro als lening voor de overname, aldus de vakbonden. Daarop dient jaarlijks aan rentelasten alleen al 100 miljoen euro te worden afgelost door het bedrijf.

Vier maanden geleden zei CDA-staatssecretaris Joop Atsma (Infrastructuur en Milieu) op vragen in de Tweede Kamer nog dat de onderneming de rentelasten kon financieren en de situatie stabiel was. Van een dreigend massa-ontslag was volgens Atsma geen sprake.

Het rommelt al enige tijd bij het bedrijf dat zich naast afvalvervoer heeft toegelegd op recycling en retourlogistiek. In april legde de toenmalig bestuursvoorzitter Ruud Sondag zijn functie neer om een verschil van mening met de aandeelhouders over het beleid van de onderneming. Ook operationeel directeur Diederik Gijsbers stapte op. Toen werd ook bekend dat het nettoverlies van de onderneming vorig jaar was opgelopen met drie miljoen euro tot 25 miljoen euro.

De Van Gansewinkel Groep, met hoofdkantoor in Eindhoven, is actief in Nederland, België, Frankrijk, Tsjechië, Polen, Duitsland, Portugal en Hongarije. Het bedrijf zag in maart van het vorig jaar onder druk van het zwakke herstel in de afvalmarkt af van een beursnotering.