Een van de gedupeerde bedrijven heeft verklaard tegenover Nieuwsblad Transport dat de de criminelen misbruik gemaakt hebben van het vrachtuitwisselingsysteem Teleroute. Bij het bedrijf in de Rotterdamse haven worden drie ladingen met vis voor Spanje vermist.

Vorige maand nog waarschuwde verzekeraar TVM voor Bulgaarse criminelen die via vrachtuitwisselingsystemen transportladingen ontvreemden. In de bij TVM bekende gevallen ging het om vlees.

De criminelen proberen in de regel zaken te doen op vrachtuitwisselingssystemen met een valse identiteit. Ze bieden aan een lading te vervoeren, en laten die vervolgens verdwijnen. Teleroute, dat in Europa 70.000 gebruikers heeft en 200.000 vrachtaanbiedingen per dag, zegt er alles aan te doen om de vrachtuitwisseling te vrijwaren van misbruik, met IT-beveiliging en ID-checks. Het bedrijf waarschuwt gebruikers daarnaast om zelf de tegenpartij die zaken wil doen goed te controleren, en biedt meerdere mogelijkheden en tips aan om misbruik te voorkomen.