De Lloyd, zusterblad van NT, meldt vandaag dat dat de aandelen worden overgenomen van Tatra Holding (vroeger ook het ‘Blue River’-fonds genoemd), een groep die 91% van Tatra bezit. Deze investeringsgroep nam de truckbouwer in 2006 over van de Amerikaanse Terex-groep. Tatra Holding werd toen speciaal opgericht door de Britse Vectra-groep, de Belgische KBC Private Equity, de Amerikaan Sam Eyde en de Tsjechische Meadowhill (een bedrijf van ceo Ronald Adams en zijn vrouw). Volgens een woordvoerder van KBC is de participatie van de verschillende aandeelhouders grosso modo even groot.

KBC is zijn activiteiten in de Private Equity aan het afbouwen. Toch is de 19%-participatie die DAF kocht, niet van KBC afkomstig. Volgens de KBC-woordvoerder heeft Tatra Holding de participatie verkocht, zodat de participatie van alle vier de aandeelhouders proportioneel verminderd is. Volgens de woordvoerder van DAF is de aankoop van die 19% geen eerste stap in een volledige overname van Tatra. “Dat is niet aan de orde”, zo verklaart hij .

Het akkoord tussen DAF en Tatra bepaalt tevens dat een deel van de Tatra producten door DAF-dealers in Europa zullen worden verkocht. Het zal alleen om de Phoenix gaan. De andere modellen, die niet uitgerust zijn met een DAF-cabine en motor, zullen niet door de DAF-dealers worden verkocht.

DAF en Tatra werken al lange tijd in het geheim aan de nieuwe truck. De nieuwe truck, die Phoenix zal heten, wordt binnen vier dagen onthuld. De Lloyd wist de hand te leggen op een reeks eerste foto’s. U vindt ze hieronder.