De logistieke problemen van Adidas, vooral in Noord-Amerika, waren een voetnoot bij de presentatie van de financiële cijfers over het eerste kwartaal en zorgden er volgens het Duitse modebedrijf voor dat de opbrengsten in de eerste drie maanden van het lopende boekjaar tegenvielen.

Extra kosten

Voor dit jaar rekent Adidas op extra logistieke kosten van zo’n 200 tot 400 miljoen euro om meer voorraden versneld aan te voeren en voldoende opslag te hebben. Het bedrijf heeft de analisten gewaarschuwd dat deze maatregel druk zet op het bedrijfsresultaat van dit jaar doordat luchtvrachtkosten ‘substantieel’ zullen zijn over voor het tweede en het derde kwartaal.

Adidas geeft geen reden voor de logistieke problemen, maar transportexperts geloven dat die te maken hebben met de handelsbeperkingen die de VS eerder aan Europese exportgoederen heeft opgelegd. Veel verladers zijn daardoor bezig de opslag-en distributiecapaciteit in de VS te vergroten.

Het bedrijf verwacht dat de logistieke problemen ergens eind dit jaar zijn opgelost.