Webwinkelen is in Nederland zeer populair. Volgens Savills is er geen enkel land in Europa waar zoveel mensen weleens iets online kopen. Echter, het gaat hierbij om relatief kleine bedragen. Slechts 10,2% van de totale retailomzet komt van e-commerce. Als de online bestedingen omhoog gaan, heeft dit ongetwijfeld zijn weerslag op de vraag naar logistiek vastgoed.

‘De Nederlandse consument vindt zijn weg naar online winkels beter dan alle andere Europeanen, maar de totale omzet blijft relatief beperkt. Daarom zien we veel potentiële groei voor de e-commercesector’, aldus Douglas van Oers, Co-Head Logistics & Service bij Savills.

Bouwkosten

Daarnaast speelt mee dat de vraag naar distributiecentra op goede locaties in Nederland sowieso op hoog niveau blijft. Ook de stijgende bouwkosten en de toenemende schaarste zullen hun invloed hebben op de hoogte van de huurprijzen, verwacht de vastgoedadviseur.

Doordat de afgelopen tijd nog relatief veel nieuwe vastgoedprojecten zijn ontwikkeld, is de huurprijs volgens het bedrijf nog enigszins stabiel gebleven. Die tijd is echter voorbij. De vraag naar logistieke panden overtreft het aanbod, waardoor de druk op gebruikers hoog wordt. Volgens Savills heeft dit wel tot gevolg dat logistiek vastgoed een interessante beleggingsoptie is.