De twee ‘Outstanding’ distributiecentra staan in de categorie ‘Ontwerp van een commercieel project’ op de shortlist. Daarnaast is NewLogic III ook genomineerd in de categorie ‘Regionale projecten in West-Europa’. Op 4 maart 2019 worden de prijswinnaars bekendgemaakt tijdens het Breeam Award-gala in Londen. Beide panden zijn ontwikkeld door Dokvast.

NewLogic III

NewLogic III heeft een oppervlakte van 61.000 vierkante meter en is één van de duurzaamste dc’s wereldwijd. Architect Hung Tran van Habeon is verantwoordelijk voor het futuristische ontwerp van het gasloze logistiek centrum, dat als bijnaam The Tube draagt.

De goede isolatie, het gebruik van Internet of Things-technologie in combinatie met D0cc Control-software, twee luchtwarmtepompen, E-Ketels, zonnepanelen en het gebruik van duurzame materialen zijn voorbeelden van de getroffen maatregelen. Dit nieuwe hoofdkantoor van Rhenus Contract Logistics Tilburg verkreeg een Breeam-ontwerpscore: 98,48%.

Goede werkplek

Maria Tellez Atelier is verantwoordelijk voor het ontwerp van NewLogic V, dat verder is uitgewerkt door Denc. Naast het design, was er veel aandacht voor het creëren van een goede werkplek, waar verantwoord wordt omgegaan met de gebruikte materialen.

Het distributiecentrum bevat circa 34.000 vierkanter vloeroppervlakte en is voorzien van led-verlichting, Internet of Things-technologie in combinatie met Docc Control-software, drievoudig geïsoleerde beglazing, extra isolatie in de muren en daken en een warmtepomp. Er zijn elders zonnepanelen geplaatst, zodat het gebouw geheel energieneutraal is. Voor NewLogic V is een Breeam-ontwerpscore behaald van 90,36%.

Lees ook: ‘Duurzaam logistiek vastgoed gaat ook over de werkomstandigheden’