Twee leveranciers van accu’s voor heftrucks zijn door de Autoriteit Consument en Markt (ACM) beboet wegens illegale prijsafspraken. Ze moeten samen ongeveer anderhalf miljoen euro betalen.


De ACM deelde eerder al aan vijf aanbieders van heftruckaccu’s boetes uit. Ook branchevereniging BMWT, de organisatie voor producenten en leveranciers van bouwmachines, magazijninrichting en transportmaterieel, werd op de bon geslingerd.

Dat overkwam nu ook de leveranciers Midac Nederland en Era, de moedermaatschappij van het inmiddels failliete Faam. Ze moeten respectievelijk 900.000 euro en een half miljoen euro boete betalen.

De branchegenoten voerden samen een zogenoemde ‘loodtoeslag’ in. Lood is een belangrijke component van batterijen voor heftrucks waarvan de kostprijs op de wereldmarkt sterk fluctueert. Ze zouden ook belangrijke marktinformatie hebben uitgewisseld.