Voor dit jaar verwacht JLL dat er een half miljoen vierkante meter bijkomt aan distributieruimte. JLL constateert dat er sinds 2008 bijna drie miljoen vierkante meter aan loodsruimte is bijgekomen in Nederland en er nu 26 miljoen vierkante meter staat.

De sterke groei van de laatste jaren wordt vooral veroorzaakt door de bouw van steeds grotere distributiecentra, die soms 40.000 vierkante meter beslaan. Gebruikers zijn onder meer bedrijven in de e-commerce.

De bouwwoede zorgt wel voor leegstand in het meer oudere segment. In totaal staat er 8% aan loodsruimte leeg, aldus JLL. Daarnaast staat ook het rendement onder druk. Dat ligt nu op 6% tot 6,5% en is in vergelijking met eind 2014 met 20 basispunten gedaald.

Grote afnemers van het vastgoed in Nederland zijn Prologis, het Belgische WDP en Delin. Gewilde locaties zijn naast Schiphol, Roosendaal, Tilburg en Noord-Limburg. Limburg is volgens de JLL Ranking van logistieke hotspots ook de beste regio van Nederland voor het vestigen van distributiecentra.