De vrachtjumbo, de PH-CKA van moederbedrijf KLM Cargo, stond klaar voor vertrek naar Schiphol via Quito (Ecuador) en Miami, toen een team van de Argentijnse douane, bijgestaan door vijftig agenten en vijf speurhonden, de drugs aantroffen op de vrachtjumbo, aldus de Argentijnse krant Clarín.

Het vliegtuig was eerder via de Braziliaanse luchthaven van São Paulo naar Argentinië gevlogen. Uit de data van Flightradar blijkt intussen dat de vrachtvlucht met de PH-CKA woensdag van Quito via Miami naar Schiphol is geannuleerd.

De Argentijnse autoriteiten onderzoeken nog of de cocaïne in Argentinië of Brazilië aan boord van de B747-400F is gebracht. Online beelden op de website van de Argentijnse krant, laten wel zien hoe er dozen op de luchthaven van Buenos Aires aan boord worden gedragen.

KLM

Naast de Nederlanders zouden nog vier Argentijnse staatsburgers zijn aangehouden op de luchthaven. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft intussen de arrestatie van drie Nederlanders bevestigd in de Argentijnse hoofdstad.

Een woordvoerder van KLM, eigenaar van Martinair, bevestigt dat Argentijnse autoriteiten onderzoek doen naar een vrachtdienst van Martinair Cargo, maar laat verder weten daar geen aanvullende mededelingen over te kunnen doen.

Bloemen

Het is dan ook onduidelijk wanneer de Argentijnse overheden de vrachtjumbo vrij zullen geven, lopende het onderzoek. KLM/Martinair bezit een kleine vrachtvloot van vier B747-400F’s. Daarvan is voorlopig een vierde niet beschikbaar voor het vrachtvervoer.

Het gaat daarbij hoofdzakelijk om het transport van bloemen uit onder meer Ecuador voor de Nederlandse bloemenhandel in Aalsmeer. De bloemen worden door Martinair vervoert in opdracht van de vrachtdivisie van KLM.