Dat is de schatting van vakbond FNV Bondgenoten, die tot de staking opriep. De bond spreekt van een ‘voorbeeldige actie’ met honderden medewerkers die het werk neerlegden en een ‘duidelijk signaal’ aan KLM gaven.

FNV voert later op maandag nieuw overleg met het actiecomité. Dan moet ook duidelijk worden of er nieuwe acties volgen, als de luchtvaartmaatschappij voor die tijd niet over de brug komt. Acties moeten minstens 36 uur van tevoren worden aangekondigd.

Loonbod

FNV Grond is één van de bonden waarmee KLM momenteel tracht om tot een cao-vergelijk te komen. De bond is vooral niet te spreken over het loonbod van 3%, waar FNV om 4% meer loon vraagt. Verder eist FNV een verlichting in de roosters en meer mensen in vaste dienst.

Andere bonden hebben aangegeven weer in overleg te willen, of hebben het verbeterde voorstel nog in overweging. Mogelijk voeren zij later deze week de druk op. Onder meer CNV en de Nederlandse Vereniging voor Luchtvaart Technici (NVLT) hebben deze week ledenoverleg.