Dat gebeurde in OPEC+-verband, een uitbreiding van het oliekartel met onder meer Rusland, Kazachstan, Bahrein en Maleisië. Saoedi-Arabië gaat zijn eigen olieproductie in februari en maart met 1 miljoen vaten per dag verlagen. Rusland en Kazachstan kunnen in die twee maanden samen 75.000 vaten olie per dag extra oppompen.

Het lijkt erop dat de oliegrootmachten Rusland en Saoedi-Arabië met het akkoord de strijdbijl willen begraven. Een heftige confrontatie tussen de twee in maart vorig jaar leidde tot een diepe val van de olieprijzen van boven de zestig dollar per vat tot onder de dertig dollar.

Nieuwjaarsgeschenk

De Saoedische olieminister zei dat het land met de eigen vrijwillige verlaging de oliemarkt en economieën van de OPEC+ wil beschermen. Hij sprak van een gebaar van goede wil van kroonprins Mohammed bin Salman. De Russische vicepremier Alexander Novak noemde het een ‘nieuwjaarsgeschenk’ van de Saoedi’s voor de olie-industrie.

Rusland wilde oorspronkelijk aanzienlijk meer extra olie gaan oppompen, maar daar waren vrijwel al de andere landen van de OPEC+ op tegen. In maart nemen de olieproducerende landen een beslissing over de productie in april. Overigens moet deze maand de productie door de OPEC+ met een half miljoen vaten per dag stijgen.

Coronacrisis

De prijs van olie staat al de hele coronacrisis onder druk. Er was minder vraag naar fossiele brandstoffen door fabrieken die stillagen, maar ook doordat er minder met auto’s gereden wordt vanwege thuiswerken. Daarnaast wordt er ook veel minder gevlogen vanwege reisbeperkingen en lockdowns tegen de pandemie.