Met die gedachte in het achterhoofd zit ik deze column al voor het weekend te tikken. Vanwege een aanstaande verlate zomervakantie heb ik de deadline wat naar voren gehaald. Op het tweede scherm staat ondertussen een overzicht open van de ingestelde reisbeperkingen in Duitsland, Oostenrijk en Italië. Voorlopig lijk ik nog veilig te zijn en mag ik mijn reis op de heenweg zelfs nog onderbreken voor een overnachting in een kleine dorpsbrouwerij in Noord-Beieren. Maar goed, ik ben er nog niet echt gerust op dat de ‘zuständigen Gesundheitsbehörde’ mijn vakantiepret niet gaan bederven.

Dat gezegd hebbende, moet ik toch nog even kwijt hoe goed het dan is om elkaar weer eens in het echt te treffen. Begin september was er voor het eerst sinds tijden weer eens een fysiek evenement van ProMedia, de Rail Freight Summit in Poznan, Polen. Wat een genot om dit congres te mogen modereren. Hoewel niet alle sprekers live erbij mochten zijn, was iedereen die er wel was blij om weer eens rond te lopen in een congrescentrum zonder corona teststraat. En dan is ook een anderhalvemeter-borrel hartstikke leuk. De behoefte om elkaar vaker treffen, is er hoe dan ook. Op de tijdens een digitale werksessie geponeerde stelling ‘Dit soort sessies zijn leuker wanneer we afsluiten met een borrel” kregen we laatst een Noord-Koreaanse uitslag.

Een rode draad in de gesprekken tijdens al dit soort gelegenheden is de wereld van voor en na 15 maart. Want dat het voor vrijwel alles een trendbreuk gaat zijn, mag duidelijk zijn. Zo zijn wij weer de jaarlijkse Maritieme Monitor aan het schrijven en ook daar is het een uitdaging om te werken met redelijk positieve economische cijfers over het jaar 2019, terwijl de publicatie in het vierde kwartaal van 2020 plaatsvindt. Tegelijkertijd hebben we dit jaar in samenwerking met het Centraal Bureau voor de Statistiek, zij het dat het ook daar over precorona data gaat, wel een paar heel leuke statistieken over de maritieme arbeidsmarkt. Wilt u vast een gokje wagen naar de man-vrouw verhouding in de verschillende deelsectoren of de vergrijzing per sector?

Tot slot nog een verzoek aan u allen. Respecteer de nieuwe coronaregels, want ik hoop dat we in het najaar als sector elkaar weer wat frequenter mogen treffen. Dan beloof ik de (après-ski) barretjes in Oostenrijk deze twee weken ook te mijden.

Onno de Jong, consultant