De groep heeft zijn klanten, onder meer via Twitter, laten weten dat de storing verband houdt met ‘interne problemen’. Lloyd’s List meldt echter dat CMA CGM het slachtoffer is van ransomware. Volgens de Britse scheepvaartkrant eist een zichzelf de Ragnar Locker-bende noemde groepering dat het bedrijf binnen twee dagen contact met hen opneemt en ‘via livechat losgeld betaalt voor de speciale decoderingssleutel’. Hoeveel er betaald zou moeten worden, is nog niet duidelijk.

Niet alleen de corporate site van CMA CGM ligt plat, maar ook die van de dochterbedrijven APL, ANL, en CNC. Dat lijkt niet alleen te duiden op een grote gecoördineerde aanval, maar ook op een gebrekkige compartimentering tussen de verschillende IT-systemen bij het Franse concern.

Het e-mailsysteem en telefoonverbindingen van het bedrijf zijn nog wel in de lucht. Bij het Nederlandse kantoor van CMA CGM wordt de telefoon niet opgenomen en is voicemail ingeschakeld. Daarmee lijkt de impact kleiner dan de notpetya-aanval ruim drie jaar geleden op Maersk. Toen gingen binnen enkele minuten de volledige IT- en communicatiesystemen over bijna de hele wereld op zwart en kostte het de Denen weken om soft- en hardware te vervangen.

Maersk zei achteraf dat de schade een kwart miljard dollar bedroeg, maar volgens tal van deskundigen was die in werkelijkheid veel hoger. Het ging toen om een als ransomware vermomde malware-aanval, die uitsluitend ten doel had schade aan te richten. Volgens het IT-platform Wired werd Maersk min of meer toevallig het slachtoffer van een grootscheepse notpetya-aanval door militaire Russische hackers tegen Oekraïne.

Recentelijk werd ook Blue Water getroffen door een aanval, waarbij hackers probeerden toegang te krijgen tot gegevens en systemen. Het Deense bedrijf wist de aanval te stoppen en de schade te beperken. Afgelopen voorjaar werd ook MSC getroffen door een cyberaanval, waardoor diens website vijf dagen plat lag. Hierbij ging het waarschijnlijk om een malware-aanval met als doel gevoelige informatie te stelen. MSC zei toen dat niets erop wees dat dat gelukt was.