Het gaat om werklieden aan boord van het nieuwe olieproductieschip ‘FPSO 70’ van Petrobras, dat door de ‘Boka Vanguard’ van de bouwwerf in het Chinese Qingdao naar Rio de Janeiro vervoerd moet worden.

Ze voerden onderweg in opdracht van de werf werkzaamheden aan boord van de FPSO uit. Die werd klaargemaakt voor de aflevering aan de operator in Brazilië later deze maand.

Zuid-Afrika

Het schip zette daarop koers naar de Zuid-Afrikaanse haven Durban. De zieke opvarenden zijn van boord gehaald met helikopters van de Zuid-Afrikaanse maritieme reddingsdienst, die ze hebben overgebracht naar een lokaal ziekenhuis. Volgens de autoriteiten is hun toestand inmiddels stabiel.

Alcoholvergiftiging

Volgens Boskalis hebben de zes, allen Brazilianen, illegaal van een schoonmaakmiddel gedronken, dat naar alle waarschijnlijkheid een mengsel van ethanol en het zeer giftige methanol bevatte.

Volgens de Nederlandse aannemer herstellen de vijf succesvol van hun vergiftiging. Het heeft overigens 36 uur geduurd voordat ze zich bij de scheepsleiding meldden.

Het bedrijf benadrukt dat het een zero-tolerancebeleid voert met betrekking tot alcohol op zijn offshore-schepen. De ‘Vanguard’ heeft de reis naar Brazilië inmiddels hervat.