Geheel onomstreden is Plumb niet. Tegen de Roemeense sociaaldemocrate loopt sinds 2017 een onderzoek van het openbaar ministerie in Boekarest wegens verdenking van ambtsmisbruik. Plumb was tussen 2009 en 2012 lid van het Europese Parlement en in de jaren erna, tot en met april dit jaar, minister op diverse posten in de Roemeense regering.

Eind deze maand stelt Von der Leyen, de Duitse christendemocrate en opvolger van de Luxemburger Jean-Claude Juncker, haar volledige Commissie voor aan het Europarlement. Verwacht wordt dat dit parlement haar kandidate voor de post van Verkeerscommissaris nog eens ernstig onder de loep zal leggen.

Violeta Bulc ruimt het veld

Met de komst van Plumb verdwijnt de Sloveense politica Violeta Bulc als Commissaris van onder meer mobiliteit en verkeer. Bulc had een moeizame tijd in Brussel, maar wist die af te sluiten met een ‘Mobiliteitspakket’, dat voorziet in aanscherping van onder meer de rij- en rusttijdenregeling en de regels voor cabotage, dat uiteindelijk ook door het Europarlement werd aangenomen.

In de nieuwe Europese Commissie keert de Nederlander Frans Timmermans terug als vice-voorzitter, met nu de portefeuille milieuzaken. Timmermans deed bij de afgelopen Europese verkiezingen een gooi naar het voorzitterschap van de Commissie, maar werd gepasseerd door Von der Leyen, op dat ogenblik de Duitse minister van defensie.