De aankondiging kwam nadat de autoriteiten van Gibraltar hadden besloten de op 4 juli in beslag genomen tanker ‘Grace 1’ te laten gaan. De Amerikaanse regering brengt de antiterrorismewet in stelling om ‘besmette’ zeelieden de toegang tot de VS te ontzeggen. Het land legt varen op een schip met lading uit Iran uit als steun aan de Islamitische Revolutionaire Garde. Die staat op de Amerikaanse lijst van terroristische organisaties.

Volgens een regeringswoordvoerder is de nieuwe maatregel ook van toepassing op de opvarenden van de ‘Grace I’. Minister Mike Pompeo zei in een boodschap aan alle zeevarenden dat ze hun toekomstige toegang tot de VS in gevaar brengen als ze steun verlenen aan de Revolutionaire Garde.

Wel aanlopen, niet van boord

Het weigeren van een visum betekent overigens niet dat een buitenlandse zeevarende geen Amerikaanse haven kan aanlopen, wel dat hij daar niet van boord kan. Formeel gesproken verblijft een opvarende van een schip op het grondgebied van de vlag waaronder het schip vaart en komt diegene het land niet binnen als het schip in Amerikaanse wateren vaart. 

De maatregel geldt ook voor doorvoerlading, die onderweg is overgeslagen. Zo liet het Australische bedrijf Incitec Pivot weten per ongeluk een partij Iraanse ureum te hebben gekocht. Die was vanuit Bandar Abbas naar China geëxporteerd en daar overgeladen. Het bedrijf liet weten maatregelen te hebben genomen om herhaling te voorkomen.

Lees ook: Tanker ‘Grace 1’ vertrokken uit Gibraltar