Dit zogenoemde BT Wind-concept in gebaseerd op een zelfheffende turbinemast, die rust op een drijvende boei, die op zijn beurt is verbonden met een funderingssysteem op de zeebodem. Doordat die verbinding onder spanning staat, zou het bovenwater-gedeelte voldoende stabiliteit hebben om te kunnen functioneren. Deze ‘buoyant tower’-techniek wordt al toegepast in de offshore olie- en gassector.

Nut bewezen

Een voorbeeld is het zogenoemde CX-15 Buoyant Tower-platform, dat is gebouwd in de fabriek van Wison in het Chinese Nantong en in 2012 voor de kust van Peru is geïnstalleerd ‘Dat platform is nog steeds in productie en heeft zijn technologie en industriële toepassing bewezen’, aldus Wison.

Volgens directeur Weimin Chen van Wisons eigen ontwerpbureau is het BT Wind-concept bedoeld voor ‘de volgende generatie offshore windprojecten in gebieden met waterdiepten van meer dan honderd meter’.