Dat meldt vice president Gökalp Çak aan nieuwsdienst Bloomberg. Naast de Benelux kijken de Turken ook naar Duitsland, Engeland en Polen. Netlog spreekt van zeven overnames.

In Polen zou het bedrijf zelfs al dichtbij een deal zijn. Çak meldt dat waarschijnlijk binnen twee maanden een akkoord is bereikt in het Oost-Europese land. Om welk bedrijf het precies gaat, heeft de vice president niet bekendgemaakt. Wel meldt hij dat het gaat om een van de grootste bedrijven in de Poolse logistiek. Ook is onduidelijk op welke bedrijven de Turken hun oog in Nederland en België hebben laten vallen.

Financiering

Netlog Lojistik Hizmetleri AS heeft voor de diverse overnames een bedrag in gedachte van zo’n 350 miljoen euro. Het grootste deel van de financiering komt van leningen. Ook in eigen land zijn plannen voor een acquisitie.

Het Turkse bedrijf, met het hoofdkantoor in Istanbul, heeft momenteel een jaaromzet van ongeveer 1 miljard dollar (zo’n 900 miljoen euro, tegen huidige wisselkoers). Dat moet op middellange termijn, mede door de acquisities, stijgen naar 1,9 miljard dollar.

Nedlloyd

In 2004 is Netlog ontstaan door het samenvoegen van Intercombi en Nedlloyd Road Cargo (NRC). Het bedrijf beschikte toen over een vloot van dertien trucks en ongeveer twintig personeelsleden, inclusief dertien chauffeurs. Sindsdien zijn de Turken zeer hard gegroeid. Inmiddels zijn ze aanwezig op drie continenten (Europa, Azië en Noord-Amerika) en beschikken ze over een personeelsbestand van meer dan tienduizend man. Volgens Çak was het bij de start van Netlog al de bedoeling om uit te groeien tot een logistiek bedrijf dat wereldwijd opereert.

De Turken zijn geen onbekende in de Nederlandse en Belgische logistieke wereld. Ze kochten in 2014, samen met de Belgische logistiek dienstverlener Belspeed, de textieltransporteur TNT Fashion. Inmiddels zijn de activiteiten van Belspeed en TNT Fashion ondergebracht bij Bleckmann.

Van dat bedrijf was Netlog al geruime tijd aandeelhouder, met 50% van de aandelen in bezit. Dit jaar hebben de Turken hun belang in Beckmann uitgebreid. Hoeveel procent ze precies hebben, is niet duidelijk. Wel geeft Çak aan dat Netlog nu de belangrijkste aandeelhouder is.

Warehouse-netwerk

Het Turkse bedrijf biedt een uitgebreid palet aan logistieke diensten. Daarbij gaat het zowel om vervoer, via weg, zee, lucht en spoor, als om expeditie-activiteiten. Tevens beschikt Netlog over een eigen warehouse-netwerk van 74 vestigingen. Het gaat hierbij om reguliere goederen, om temperatuur gecontroleerde ladingen en bulkvracht. Naast kantoren in het thuisland beschikt Netlog over kantoren in onder meer het Verenigd Koninkrijk, Verenigde Arabische Emiraten, België en Nederland (Oldenzaal).