De bond gaat zich beraden over verdere stappen. ‘We gaan een ledenvergadering houden en het is niet uitgesloten dat er een ultimatum komt’, aldus Van den Brink. Hij benadrukt dat KLM dit jaar honderd jaar bestaat en er financieel sterk voor staat. ‘Als je nu het personeel niet beloont, wanneer dan wel? We moeten er meer druk op zetten’, concludeert de onderhandelaar.

Vast dienstverband

Medewerkers van KLM eisen behalve een loonsverhoging, ook meer personeel in vaste dienst en minder zware roosters, vertelt Van den Brink. Hij was betrokken bij het overleg voor de 15.000 man grondpersoneel. De gesprekken verliepen vanaf de start in mei moeizaam. De luchtvaartmaatschappij liet al snel weten niet op de eisen van FNV in te willen gaan.

KLM paste zijn positie amper aan, zelfs niet na zes onderhandelingsrondes, aldus Van den Brink. Het bedrijf bood een loonsverhoging die lager was dan de inflatie, waardoor de medewerkers aan koopkracht zouden verliezen. ‘Dat ze dat voorstellen in zo’n memorabel jaar roept woede op’, aldus de FNV-onderhandelaar. De vakbond eiste in eerste instantie een loonsverhoging van 5% per jaar, maar verlaagde dat tot 4% na overleg met de andere bonden.

Verbijsterd

KLM zei in een reactie concrete voorstellen te hebben gedaan. waaronder een loonsverhoging boven inflatieniveau. De luchtvaartmaatschappij is ‘verbijsterd’ dat de bonden wegliepen van de gesprekken. ‘Dat is wat KLM betreft zowel onnodig als onbegrijpelijk.’ Het concern benadrukt beschikbaar te zijn voor overleg.