Het is het eveneens in Delft gevestigde bedrijf in die periode echter niet gelukt om die technologie, ocean thermal energy conversion (otec), commercieel in de praktijk te brengen. Het bedrijf van oprichters Rémi Blokker en Berend Jan Kleute wist via crowdfunding en subsidies ruim een miljoen euro binnen te halen, maar een project om een eerste energiecentrale op Curaçao te ontwikkelen, mislukte.

Failliet

Het bedrijf ging twee maanden geleden failliet en Allseas heeft de ‘assets’ van curator Bruno Tideman uit de failliete boedel gekocht. Volgens een woordvoerder van de offshoregroep gaat het om ‘een aantal mensen, concepten en spullen’.

Hij zegt dat Allseas gelooft in het concept van stroomopwekking uit temperatuurverschil uit zeewater, al wordt de techniek nog nergens rendabel toegepast. ‘We gaan nu eerst onderzoeken of we concrete mogelijkheden zien. Als dat zo is, zijn we ook bereid om te investeren’, aldus de woordvoerder.

Otec-centrales

Onder meer in Japan, de VS en Korea is een aantal kleine experimentele otec-centrales in bedrijf, maar die kunnen nog niet concurreren met conventionele centrales. Daarnaast zijn er meer dan tien plannen voor wat grotere centrales, met vermogens tot twintig Megawatt, vooral in tropische gebieden. Allseas denkt met zijn offshore-expertise een belangrijke bijdrage te kunnen leveren aan het ontwikkelen van rendabele otec-centrales.