Dat is een samenwerkingsverband van bijna alle Europese landen en Canada voor de gezamenlijke controle van de technische staat van zeeschepen die havens in die landen aanlopen. De ranglijst wordt samengesteld op basis van het aantal tekortkomingen die de PSC-inspecteurs vaststellen bij hun scheepsbezoeken en het aantal keren dat daar een vaarverbod op volgde.

Opgeklommen

Dat overkwam de afgelopen drie jaar 44 schepen onder de Nederlandse vlag, op een totaal van bijna drieduizend inspecties. Het is de eerste keer in vijf jaar dat de nationale driekleur weer terugvalt.

In 2013 en 2014 was Nederland teruggezakt tot de negentiende plaats, maar daarna geleidelijk aan weer opgeklommen naar de derde plek. Toenmalig minister Melanie Schultz stelde toen dat Nederland structureel thuishoort in de top-10.

Verschuivingen

De top-10 van 2018, die is samengesteld op basis van het voortschrijdende totaal van de afgelopen drie jaar, laat een aantal opmerkelijke verschuivingen zien. Zo schoot het Britse nevenregister Isle of Mann van plek 9 naar plek 1 en viel Frankrijk terug van 1 naar 4. De Kaaiman Eilanden, eveneens een Britse nevenregister, zakte dan weer van 2 naar 8.

De volledige top-10, met tussen haakjes de positie van 2017:

  1. Isle of Mann (9),
  2. Bahama’s (8),
  3. Singapore (10),
  4. Frankrijk (1),
  5. Verenigd Koninkrijk (5),
  6. Nederland (3),
  7. Marshalleilanden (12),
  8. Kaaimaneilanden (2),
  9. Noorwegen (6) en
  10. Hongkong (13).

Zwarte lijst

Aan de andere kant van het pallet vinden we veertien matig tot slecht presterende vlaggen, die samen de zwarte lijst vormen. Helemaal onderaan bungelt de Republiek Congo. Van de 98 schepen onder deze vlag die de afgelopen drie jaar geïnspecteerd werden, mochten er 26 pas weer uitvaren als geconstateerde gebreken waren verholpen, ruim een kwart dus. Ook Togo, met 92 aanhoudingen op 486 inspecties, scoort slecht.

De lijst omvat in totaal 73 vlaggen, waarvan er 41 tot de witte lijst gerekend worden, achttien tot de grijze en dus veertien tot de zwarte lijst. Vergeleken met 2017 is het aantal vlaggen op de witte lijst met één toegenomen. Litouwen en de Russische Federatie schoven op van de grijze naar de witte lijst, Saoedi-Arabië zakte juist af van wit naar grijs.

Vanuatu en Albanië vielen terug van de grijze naar de zwarte lijst. Nieuw op de ranglijst is Mongolië, dat binnenkwam op de 64ste plaats en daarmee in de zwarte lijst terecht kwam.