De ‘Front Altair’, die een lading nafta aan boord heeft, ligt voor anker van de de haven van Khor Fakkan in Sharjah, een van de zeven emiraten. De Japanse ‘Kokuka Courageous’, die methanol vervoert, ligt een klein stukje zuidelijker bij Fujairah, eveneens in Sharjah.

Bernhard Schulte Shipmanagement, die het laatste schip beheert, verwacht de lading in een ander schip over te kunnen slaan als het onderzoek naar de schade is afgerond.

Bemanning

Volgens de Duitse scheepsbeheerder blijven de 21 bemanningsleden van de ‘Kokuka Courageous’ aan boord en zijn ze ‘veilig en wel’. Ze waren na de aanval van vorige week van boord gehaald door een Amerikaans marineschip, maar later weer naar het schip teruggebracht.

De bemanning van de ‘Front Altair’, die na de aanval in veiligheid werd gebracht door Iraanse vaartuigen, is inmiddels per vliegtuig naar huis vertrokken.

Spanning

Het incident jaagt de spanning in de Golfregio nu in snel tempo op. Zoals bekend, hebben de Amerikanen zich van meet af aan op het standpunt gesteld dat het dubbele incident alleen het werk kan zijn van het Iraanse regime. Die ontkent in alle toonaarden en stelt dat de VS er zelf de hand in heeft gehad.

De Amerikaanse defensieminister Patrick Shanahan heeft aangekondigd dat er duizend militairen naar de regio worden gestuurd ‘om dreigingen uit de lucht en vanaf het water en de grond het hoofd te bieden’. Waar ze gestationeerd worden, is niet bekendgemaakt.

Doos van Pandora

De Chinese defensieminister Wang Yi heeft de VS gewaarschuwd ‘geen doos van Pandora te openen’. Hij riep beide partijen op tot terughoudendheid, maar waarschuwde met name de VS om zich te matigen en geen ‘extreme druk’ uit te oefenen.

Lees ook: Ministerie: geen extra maatregelen voor schepen Golf van Oman