Svitzer Portugal is met een vloot van vijftien slepers actief in de Portugese havens Lissabon, Setubal en Sines. De Deense groep, onderdeel van A.P. Moller-Maersk, noemt de moeilijke markt en dalende volumes als reden voor het besluit. Het bedrijf verwacht de transactie in de tweede helft van 2019 af te kunnen ronden.

Middelen vrijmaken

Volgens directeur Kasper Friis Nilaus van Svitzer Europe maakt de verkoop tijd en middelen vrij om om andere groeikansen te benutten. Afgelopen januari nam Svitzer twee sleepboten over van de Nederlandse exploitant Port Towage Nordic, een joint venture van het Zweedse Bogser Team Öresund and Iskes Towage & Salvage uit IJmuiden.

De Europese sleepvaartmarkt staat al geruime tijd zwaar onder druk. mede als gevolg van de alliantievorming in de containervaart. Sleepvaart-operators moeten genoegen nemen met steeds lagere tarieven om de steeds grotere opdrachtgevers vast te kunnen houden. Die trend bracht Boskalis en Kotug er twee maanden geleden toe om het Nederlandse Kotug-Smit met 68 schepen aan het Spaanse Boluga te verkopen.