Het maritiem museum omschrijft vaartuigen in zijn expositie vanaf nu niet meer in vrouwelijke terminologie, maar zal gebruik maken van het woordje ‘it’ (het). David Mann, directeur van het museum, heeft in de Britse pers verklaard dat zijn museum met de tijd moet meegaan.

De traditie om schepen vrouwennamen te geven is al eeuwenoud, denk maar aan Columbus’ vlaggenschip ‘Santa Maria’, maar kwam in de recente geschiedenis in toenemende mate onder vuur te liggen. De Britse scheepvaartpublicatie Lloyd’s List maakte de overstap van ‘she’ naar ‘it’ in de krantenkolommen al zeventien jaar geleden, toen genderneutraliteit nog helemaal niet zo’n hot item was. In Nederland worden we trouwens aanzienlijk minder geplaagd door wroeging over ons maritieme taalgebruik, dankzij het feit dat ons woord ‘schip’ van oudsher onzijdig is.

Politieke correctheid

Een deel van het Britse publiek verwijt het Schotse museum nu een overdosis aan politieke correctheid. De Britse marine heeft naar aanleiding van de commotie al benadrukt marineschepen gewoon ‘she’ te blijven noemen. Mann noemt als reden voor de ommezwaai in zijn museum overigens ook dat zijn budget het eenvoudigweg niet toestaat om steeds bekladde informatiebordjes te blijven vervangen.

Op zee lijkt de genderdiscussie eveneens invloed te hebben. Zo geeft Maersk zijn nieuwe containerschepen de laatste tijd namen van steden waaraan niemand aanstoot kan nemen (denk aan de ‘Maastricht ­Maersk’ die onlangs in de vaart werd genomen) in plaats van vrouwennamen (vier jaar geleden nog de ‘Mathilde Maersk’).

Koddig olifantje

Jammer voor liefhebbers van maritieme tradities: cruiserederij Norwegian Cruise Line besloot geen handdoeken meer te vouwen in de vorm van dieren. De handdoeken die in de vorm van een ranke zwaan, een koddig olifantje of andere bevallige fauna in de hutten op de gasten lagen te wachten, waren met een zo grote virtuositeit gevouwen dat veel cruisevakantievierders het zonde vonden ze uit elkaar te halen.

Gevolg: de handdoeken gingen vaak brandschoon terug de wasmachine in. Om water, milieu en portemonnee te sparen heeft de rederij de handdoekdieren nu vaarwel gezegd.