Volgens de specialist zijn vrijwel alle open parkeerplaatsen langs Belgische snelwegen kwetsbaar voor diefstal, onder meer vanwege de aanwezigheid van dievenbendes. Deze opereren overigens in geheel Europa.

Tweemaal gearresteerd

Een voorbeeld hiervan is de arrestatie van een groep criminelen vorig jaar. Deze groep werd in de kraag gevat door de politie, maar korte tijd later weer vrijgelaten. Later werden ze opnieuw gearresteerd in Brussel, waarbij de politie drie vrachtwagens met gestolen spullen aantrof. Ook wordt melding gemaakt van een ladingsdief die negen keer is gearresteerd en in totaal minder dan twee jaar in de gevangenis heeft gezeten voor deze negen vergrijpen.

Overigens vindt ladingdiefstal niet alleen plaats op onbewaakte truckparkings. Ook op bewaakte plekken slaan criminelen soms hun slag, evenals in warehouses. Een enkele keer vindt een hijacking plaats, al blijft deze vorm in België beperkt.

Buitenland

De stijging van 10% betreft uitsluitend diefstal in België zelf. Toch geeft Wim Dekeyser aan dat ook de incidenten in andere landen zorgen voor veel schade bij Belgische bedrijven. De verliezen zijn in andere landen zijn zeker net zo hoog als in België zelf.