De Belgische financiële klant De Tijd meldt dat ‘de belangrijkste hordes in het dossier zijn genomen’ en dat er al een locatie ten noorden van het dorpje Lillo is aangewezen. Ineos is op zoek naar een geschikte locatie voor de bouw van een chemiecomplex, waaronder een kraker voor ethaangas. In totaal zou het gaan om een investering van 2,7 miljard euro.

Locatiekeuze

Een woordvoerder van Havenbedrijf Rotterdam zegt dat ‘voor zover bekend nog geen keus is gemaakt’. Het Havenbedrijf van Antwerpen en Ineos hebben de locatiekeuze niet tegenover De Tijd bevestigd. De krant stelt dat dat het bedrijf, in handen van de Britse miljardair Sir Jim Ratcliffe, vooral vanwege de ligging voor de Belgische haven heeft gekozen.

In directe omgeving hebben onder meer Bayer en Solvay grote productielocaties, waar Ineos aan zou kunnen toeleveren. De investering zou zo’n 500 permanente banen genereren en tijdens de jarenlange bouw tot 3.000 tijdelijke. De bouw van een nieuwe ethaankraker is opmerkelijk. De laatste keer dat dat in Europa gebeurde, is zo’n twintig jaar geleden.