Vooral de voedingssector ligt stil, distributie inbegrepen. Onder meer Coca-Cola ligt volledig stil. Maar ook in de transport-, metaal- en textielsector wordt de stakingsoproep goed opgevolgd. De verhoging van de pensioenleeftijd ligt erg gevoelig bij mensen die fysiek zware arbeid verrichten of die in oncomfortabele omstandigheden moeten werken, zoals koelcellen in de voeding.

Gent

In het Gentse havengebied hebben de stakers enkele strategische bruggen geblokkeerd. Voka klaagt over blokkades op de invalswegen naar bedrijventerreinen. De werkgeversorganisatie vindt dat de vakbonden in deze moeilijke tijden met vuur spelen.

Federaal minister van werk en economie Kris Peeters (CD&V) hield in een reactie wel de mogelijkheid open om ‘iets te doen aan de koopkracht’. Een eventuele loonsverhoging hangt volgens hem af van de loonmarges die de Centrale Raad voor het Bedrijfsleven begin volgend jaar zal vastleggen.