‘China zou moeten beginnen met het kopen van landbouwproduct (sic) en meer onmiddellijk. President Xi en ik willen dat deze deal gebeurt, en dat zal waarschijnlijk ook. Maar indien niet herinnert, ik ben een Tarief Man’, twitterde Trump letterlijk. ‘We gaan ofwel een echte overeenkomst met China aan of helemaal geen deal – dan zullen we serieuze tarieven opleggen aan Chinees product dat naar de Verenigde Staten wordt verscheept.’

Gevechtspauze

Trump en Xi ontmoetten elkaar het afgelopen weekend tijdens de G20-top in Argentinië. De Amerikaanse president stemde er toen mee in om de importtarieven op zo’n 200 miljard dollar aan Chinese producten voorlopig niet op te schroeven van 10 tot 25%. Daarmee had Trump eerder wel gedreigd. De twee wereldleiders kwamen echter overeen om een gevechtspauze van negentig dagen in acht te nemen.

Handelsmarkten wereldwijd juichten de uitkomst van de bijeenkomst in eerste instantie toe, maar dat optimisme was van korte duur. Tegenstrijdigheden in verklaringen van Beijing en Washington zaaiden twijfel over het vermogen van beide landen om een oplossing te vinden voor hun geschillen en de handelsoorlog te beëindigen.