Daarin past ook de ‘vooraankondiging’ van een openbaar bod van CMA CGM op Ceva van dertig frank per aandeel. De Fransen hebben al een niet-controlerend belang van 33% van Ceva in handen.

Verdere details met betrekking tot het al eerder aangekondigde bod zijn niet bekendgemaakt. Het prospectus wordt pas medio januari gepubliceerd, samen met een aanbeveling van de raad van bestuur van Ceva. Verder herhalen beide bedrijven dat ze de notering aan SIX Swiss Exchange in Zürich willen voortzetten en hopen op een aanzienlijke ‘free float’, het aantal aandelen dat via de beurs verhandelbaar is.

Premie

Beide ondernemingen wijzen er verder op dat die dertig frank een premie inhoudt van 46% ten opzichte de gemiddelde koers in de zestig dagen voor 1 oktober. Begin oktober bracht het Deense DSV een bod op Ceva uit van 27,75 frank. De Denen zagen echter af van verdere overnamepogingen toen duidelijk werd dat de Ceva-top een sterke voorkeur voor CMA CGM had.

CVC Log heeft eigen kantoren in 32 landen met zo’n 1.200 werknemers en samenwerkingsovereenkomsten in nog eens 26 landen. De groep verwacht dit jaar uit te komen op een omzet van 630 miljoen dollar en een brutowinst van zestien miljoen dollar. Overigens is de voorgenomen verkoop nog afhankelijk van goedkeuring door de autoriteiten en de uitkomsten van een boekenonderzoek.

De overname levert Ceva naar schatting 170.000 teu aan extra zeevracht-volume per jaar op. Daarmee komt het doel van minstens een miljoen teu per jaar versneld in zicht. Ceva verwacht de kosten dankzij de integratie nog aanzienlijk te kunnen verlagen.