Van het totale budget is 350 miljoen dollar bestemd voor de bouw zelf. Het ontwerp is afkomstig van de in Monaco gevestigde scheepsarchitect Espen Øino. De bijna 200 meter lange romp wordt gebouwd op een werf in Roemenië van de Noorse scheepsbouwgroep Vard, die het schip in eigen land zal afbouwen. Het schip komt in 2021 in de vaart.

De overige 150 miljoen is bestemd voor de exploitatie van het schip gedurende de eerste drie jaar, zodat het kosteloos ter beschikking gesteld kan worden voor geselecteerde onderzoeksprojecten. Het ontwerp voorziet onder meer in uitgebreide laboratorium-faciliteiten en duikvoorzieningen.

Klimaatwetenschap

Røkke is grootaandeelhouder van de maritieme toeleverancier Aker ASA en tevens eigenaar van REV Ocean, dat speciaal voor dit doel is opgericht. Røkke heeft vooral belangstelling voor klimaatwetenschap, visserijbeheer, verzuring van oceanen en zeeverontreiniging. Volgens directeur Nina Jensen van REV Ocean is hij echter niet van plan om zich met de exploitatie van het schip te bemoeien en gaat een onafhankelijke commissie onderzoeksvoorstellen beoordelen.

Røkke wil verder in de buurt van Oslo een ‘ocean technology hub’ ontwikkelen. Dit ‘World Ocean Headquarters’ zou worden gebouwd en beheerd door zijn eigen bedrijf Aker. Volgens Jensen heeft Røkke besloten om een deel van zijn vermogen ‘terug te geven aan der zee’ omdat hij daar ook het grootste deel van zijn fortuin aan te danken heeft.