De havenbeheerder heeft op een bewonersbijeenkomst aangekondigd vrijwel rond te zijn met een bedrijf dat zich daar wil vestigen. Volgens woordvoerder Leon Willems gaat het om een perceel van ongeveer tien hectare met een bedrijfsbestemming, dat al heel lang braak ligt. Een woordvoerder van de Gebiedscommissie zei tegen RTV Rijnmond door het plan te zijn overvallen: ‘We hadden nog nooit eerder van deze plannen gehoord’.

Uit het zicht

Willems zegt te begrijpen dat omwonenden ‘niet blij zijn’, maar benadrukt dat steeds bekend is geweest dat de grond gebruikt kan worden voor bedrijfsactiviteiten. Volgens hem moet de toekomstige huurder het pand goed in de omgeving inpassen. ‘Concreet betekent dit dat het bedrijf zo veel mogelijk uit het zicht blijft van recreanten. Het bedrijf moet een plan maken en een vergunning aanvragen bij de gemeente, inclusief welstandstoets’, zegt hij.

In het gebied bevindt zich onder meer een oeverwal voor zwaluwen. ‘Die hoeft pas weg nadat er een nieuwe is gebouwd, en dat doen we na het broedseizoen’, aldus de woordvoerder. De landtong is voor veel Rozenburg een geliefd recreatiegebied. De afgelopen jaren zijn er fietspaden en een uitkijktoren gebouwd. Verder is de langgerekte groene strook middenin het havengebied het onderkomen van onder meer buizerds, zwaluwen, lepelaars en grazen er Schotse Hooglanders. ‘Die blijven gewoon’, aldus Willems.