Dat meldt persbureau Reuters. De Chinese staatsmaatschappij zegt zich met de maatregel meer op het passagiersvervoer te willen concentreren. Daarnaast noemt de directie het een ‘strategisch en rationeel antwoord op de grote onzekerheden in de luchtvrachtmarkt’. De maatregel moet verder de stabiliteit in de diensten van de luchtvaartmaatschappij versterken en extra investeringen in het passagiersvervoer mogelijk maken.

Cathay Pacific

Air China parkeert het meerderheidsbelang bij Capital Holding, dat wederom een onderdeel is van China National Aviation Holding, de houdstermaatschappij van Air China. De overige aandeelhouders in de Chinese vrachtmaatschappij, waaronder Cathay Pacific, krijgen verder de mogelijkheid om aandelen te kopen in ACC.

Volgens waarnemers wil de Chinese overheid met de maatregel meer particuliere bedrijven laten investeren in het luchtvrachtvervoer en daarmee de staatsschulden in deze sector afbouwen. Vorig jaar verkocht China Eastern Air Holding onder druk van de Chinese overheid al bijna de helft van zijn vrachtactiviteiten aan bedrijven als Legend en Global Logistic Properties.