Eind vorige maand ontstond veel discussie over Code 95 voor oudere vrachtwagenbestuurders. Chauffeurs moeten zich in principe laten bijscholen, maar voor bestuurders die geboren zijn voor 1 januari 1955 geldt een vrijstelling. Deze vrijstelling vervalt echter met ingang van 2020, als gevolg van Europese besluitvorming. Dit leidde tot veel weerstand uit de transportsector.

PvdA-Kamerlid Gijs van Dijk heeft ook bedenkingen bij het besluit tot afschaffing van de vrijstelling. ‘Wat is de toegevoegde waarde om deze bijscholing voor ervaren chauffeurs te verplichten’, is één van de vragen hij stelt aan verantwoordelijk minister Cora van Nieuwenhuizen. Ook wil Van Dijk weten of de bewindsvrouw bereid is om mee te betalen aan de kosten die de afschaffing van de vrijstelling met zich mee brengen voor transporteurs en chauffeurs.

De vrees bestaat dat het tekort aan goede truckbestuurders stijgt door de bijscholing te verplichten voor ouderen. Ook Van Dijk uit die vrees en wil van de minister weten hoe zij tegen deze problematiek aankijkt.

Lees ook: