Dat blijkt uit de jaarcijfers van moederbedrijf SBB. De rode cijfers zijn een grote tegenvaller voor Swiss Combi AG, een groep van Zwitserse wegtransporteurs. Zij namen in april van het vorig jaar een minderheidsbelang in het spoorbedrijf van 35%.

Omgerekend moeten zij over het korte tijdsbestek van acht maanden nu een bedrag van 8,2 miljoen euro aan verlies afschrijven op hun deelname in SBB cargo.

Invloed

Swiss Combi AG bestaat Planzer Holding AG (40%), Camion Transport AG (40%), Bertschi AG (10%) en Galliker Holding AG (10%). De transportbedrijven namen vorig jaar een substantieel belang in SBB Cargo om een alternatief te hebben voor de nachtrijverboden in het land en invloed te krijgen op de dienstverlening van het spoorbedrijf.

Of dat al is veranderd en of het ladingaanbod van SBB Cargo heeft geprofiteerd van de deelname van de wegvervoerders, werd in de jaarrekening niet duidelijk.