Het transport van de 24 ton avocado’s is georganiseerd door het Nederlandse Flying Swans, een samenwerking tussen Havenbedrijf Rotterdam, Boskalis International, adviesbureau Mercator Novus en belangenorganisatie GroentenFruit Huis.

Samen met lokale partners zet Flying Swans een eerste stap in de ontwikkeling van een logistiek netwerk voor export van groente en fruit vanuit Ethiopië richting Europa. Het programma wordt gefinancierd door het Ministerie van Buitenlandse Zaken, via de Nederlandse ontwikkelingsbank FMO.

Struikelblokken

Grote afstanden en onbetrouwbaar transport zaten de ontwikkeling van deze sector lange tijd in de weg, laat Flying Swans weten. Veel struikelblokken – lange transporttijden, hoge tarieven en bederf – worden uit de weg geruimd door op strategische plekken te investeren in koeloverslag, aldus Flying Swans.

‘Wij doorbreken het kip-en-ei-probleem’, zegt Tom Bouwman, senior projectmanager van Flying Swans. ‘Er ligt een enorm onbenut potentieel, maar de logistiek was niet goed georganiseerd. En omdat er nog geen grote volumes groente en fruit worden aangeboden, was het niet aantrekkelijk om in koelinfrastructuur te investeren.’

30 miljoen kilo

Volgens Flying Swans gaat de prognose voor alleen al de productie van avocado’s in de richting van 30 miljoen kilo in 2030. Tewodros Zewdie, directeur van de Ethiopian Horticulture Producer and Exporters Association: ‘Door het verlagen van transportkosten en -tijden kunnen versketens worden bevorderd, wat ervoor zorgt dat binnen tien jaar een wekelijkse trein met koelcontainers gevuld kan worden en later vijf treinen per week met gekoelde producten.’

Nederlandse koellogistiek brengt eerste Ethiopische avocado's naar Europa