Het gaat voorlopig om twee diensten in de week, maar in september stellen de partijen al een derde dienst in de week in het vooruitzicht. De transporttijd bedraagt zes uur.

Nunner Logistics beschikt in Duisburg al over raildiensten naar de Chinese steden Xi’an en Changsha. Verder verwacht het via de samenwerking met Samskip meer containeraanbod uit het Verenigd Koninkrijk via de shortsea-diensten van de rederij op Amsterdam.

Nunner Logistics opende eerder eind 2017 een raildienst via Duisburg vanuit de Amsterdamse TMA-terminal naar het Chinese Yiwu bij Shanghai, maar die dienst werd later weer stopgezet. Destijds was het al de bedoeling van het spoorbedrijf om van de Amsterdamse terminal een trimodale draaischijf maken met onder meer de shortsea-verbindingen van Samkip op het Verenigd Koninkrijk. Zo kon Nunner het achterland voor de railshuttles op China ‘aanzienlijk vergroten’.