Woordvoerder Thomas Baeken van spoornetbeheerder Infrabel heeft bevestigd dat het herstel van de schade  geruime tijd in beslag zal nemen, in elk geval enkele dagen.

Bij de ingang op de Rechteroever zijn een losse locomotief en een goederentrein met lege tankwagons op elkaar gebotst. Daarbij is een aantal tankwagons van de rails gevallen. Volgens Infrabel zijn de wagons leeg. Een van de machinisten is gewond geraakt. Onderzoek moet uitwijzen wat er precies is misgegaan.

Tekst loopt door onder kaartje (bron kaart: Pechristener/Wikipedia).

Veel hinder

Duidelijk is dat het spoorvervoer veel hinder zal ondervinden van de stremming. Naar schatting 80% van het spoorvervoer tussen beide Scheldeoevers gaat via de Antigoontunnel. Extra complicatie is dat de Lillobrug, eveneens een belangrijke verbinding voor het spoorvervoer, wegens overmatige slijtage eind vorig jaar buiten gebruik is gesteld.

Infrabel bekijkt of het vrachtverkeer in de haven kan worden omgeleid. Een mogelijkheid daarbij is de oude route via de Kennedy-spoortunnel ten zuiden van Antwerpen. De verbinding via de Liefkenshoekspoortunnel is juist aangelegd als sneller alternatief voor die route.