Goederentreinen mogen van de Chinese autoriteiten pas vanaf maart weer rijden naar onder meer Europa. Dit vanwege de uitbraak van het coronavirus in Wuhan. De miljoenenstad is een logistiek knooppunt op de Nieuwe Zijderoute en logistiek dienstverlener Nunner Logistics verwacht vanaf volgende maand last te ondervinden van de maatregel. Het bedrijf wijst er wel op dat het railvervoer via de draaischijf Xi’an gewoon open blijft.

Andere logistieke partijen zeggen de situatie in China nauwlettend te volgen. Vluchten vanaf Schiphol naar China, waaronder die van KLM, gaan vooralsnog gewoon door volgens schema. Ondanks het feit dat British Airways en United Air­lines bijna alle vluchten hebben gestaakt.

Geneesmiddelen

De Deense rederij Maersk en het Duitse Hapag Lloyd melden dat met uitzondering van Wuhan er geen verdere verstoringen zijn in het containervervoer in China. Ook Lufthansa Cargo ziet voorlopig geen aanleiding om in te grijpen in de dienstregeling. Diverse partijen verwachten wel verscherpte gezondheidscontroles in de zeehavens en op luchthavens. Tevens kan er tijdelijk sprake zijn van een beperkte aanvoer via koeriers van Chinese geneesmiddelen in de EU.

Nieuwsblad Transport organiseert op dinsdag 4 februari een webinar over de gevolgen van de uitbraak van het coronavirus voor het spoorvervoer op de Nieuwe Zijderoute. Kijk voor meer informatie op ntp.webinargeek.com/railfreight-summit