ProRail testte maandag 13 januari een verbeterde versie van het tijdelijk blussysteem. Ditmaal functioneerde het systeem wel. Toch gaan omgevingsdienst DCMR en veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond nog niet akkoord met het (deels) hervatten van rangeerbewegingen met wagons met gevaarlijke stoffen. Dit komt onder meer omdat het blussysteem nog niet het gehele rangeerterrein kon bestrijken.

Voorwaarden

De omgevingsdienst en de veiligheidsregio vragen onder meer technische en veiligheidsspecificaties van de fabrikant van het systeem. Zo willen zij onder meer vaststellen of het blussysteem bestand is tegen de maximale druk die kan optreden.

Blijkt uit de ontbrekende informatie dat het blussysteem de druk aan kan? Dan mag ProRail onder voorwaarden het rangeren met gevaarlijke stoffen op een deel van het emplacement hervatten. Wel vragen de omgevingsdienst en de veiligheidsregio ProRail zo spoedig mogelijk een permanente bluswatervoorziening te bouwen.

Al sinds september 2019 zijn er problemen met het rangeren van treinen met gevaarlijke stoffen op het emplacement. Destijds zijn de activiteiten stilgelegd, omdat de bluscapaciteit niet voldoende was.