Volgens Deutsche Bahn bevindt de voorbereiding van de introductie van goederentreinen van 740 meter zich in de ‘vroege planfase’. Er moet nog veel worden onderzocht en procedures om de aanleg van voor langere treinen geschikte trajecten en rangeerplaatsen voor langere treinen zitten nog niet in de pijplijn, aldus het bondsverkeersministerie.

Niet verder dan de tekentafel

De Duitse zeehavens dringen aan op spoedige maatregelen om vervoer met langere treinen in het achterlandtransport mogelijk te maken. Duitsland werkt hier al sinds 2013 aan, maar de meeste projecten zijn nog niet verder gekomen dan de tekentafel.

Verlenging van goederentreinen is ook van belang voor de doorvoer door Duitsland. Zwitserland heeft bijvoorbeeld zijn nieuwe basistunnels, onder meer door het Gotthard-massief, al ingericht op langere goederentreinen en in één moeite door ook de rest van het spoortraject door het Alpenland.