Deze overeenkomst houdt in dat intermodaal vervoer tussen Rijeka en bestemmingen in Midden-Europa zal worden bevorderd. Met andere havens aan de Adriatische Zee, zoals Koper (Slovenië) en het Italiaanse Triëst, heeft de ÖBB-goederendivisie soortgelijke akkoorden gesloten. Rail Cargo onderhoudt op die havens al geregelde spoordiensten.

Intermodaal vervoer

De haven van Rijeka werkt aan een project om het intermodale vervoer te ontwikkelen en zo meer lading van de weg naar het spoor te halen. Dat project wordt gesteund door de Wereldbank met 186,6 miljoen euro. Het project heeft een looptijd van drie tot vier jaar.

De Adriatische havens willen zich ontwikkelen tot een serieus alternatief voor de Europese ‘westhavens’, zoals Rotterdam en Antwerpen, in de containerlijnvaart van en naar Europa.