29 spoorprojecten krijgen nu de hoogste prioriteit. Zo worden 22 lijnen uitgebreid of opnieuw gebouwd. In en rond Hamburg wordt bijvoorbeeld ongeveer 1,8 miljard euro besteed. Bij het knooppunt Keulen wordt een tweede spoor gelegd op een deel van de route tussen Münster en Dortmund. Ook wordt de spoorverbinding van Noordrijn-Westfalen met de Noordzeehavens verbeterd.

Nog jaren duren

De plannen worden nog uitgewerkt en moeten ook nog worden goedgekeurd door alle deelstaten. Daarom kan het nog jaren duren voordat deze plannen worden gerealiseerd, waarschuwt verkeersminister Andreas Scheuer in de Duitse krant Die Welt.

Het Duitse spoornetwerk is er niet al te best aan toe, waardoor veel treinen niet op tijd rijden. Het probleem zit vooral bij langeafstandsverbindingen. Intercity’s, ICE-treinen en andere langeafstandstreinen komen dikwijls te laat aan.