ELP wil net alleen kale leasing aanbieden, maar ook een volledige dienstverlening daaromheen, waaronder onderhoud en revisies tijdens de gehele levensduur van de locomotief. De kosten daarvan zijn al opgenomen in het leasecontract zelf.

De nieuwe pool richt zich voorlopig op zesassige hybride locomotieven. Het gaat om een initiatief van Bank Reischmuth & Co uit het Zwitserse Luzern en PCS Holding uit het eveneens Zwitserse Frauenfeld.

Nederlander

De eerste topman is de Nederlander Willem Goosen. Hij werkte eerder onder meer bij GE Capital/Rail Services. Later was hij directeur München van het Australische Babcock & Brown.

Daarna verhuisde Goosen naar Zuid-Afrika, waar hij actief was in de railinfrastructuurleasing. ELP heeft al een eerste klant, namelijk Stadler, waaraan de komende twee jaar tien locomotieven worden geleverd.