Het gaat om een zone van 166 hectare, waarvoor de spoorwegmaatschappij minstens 14,2 miljoen euro wil krijgen of 8,51 euro per vierkante meter. Het aanbod tot verkoop is uitgebracht via de vastgoedwebsite Immoweb. Dat is ongewoon, want voor dergelijke ondeelbare terreinen met als huidige stedenbouwkundige omschrijving ‘natuurgebied’ zijn de kandidaten niet dik gezaaid.

Vlaanderen, de provincie Limburg en de betrokken gemeenten (Genk, Maasmechelen, As, Dilsen-Stokkem en Maaseik) hebben de spoorwegbedding al aangeduid als strategisch project voor Limburg. Het is onwaarschijnlijk dat deze besturen tegen elkaar zullen opbieden. Het provinciebestuur ziet alvast mogelijkheden om er een fietsostrade aan te leggen en zo de bereikbaarheid en het woon-werkverkeer van de strategische ontwikkelingszones in het vroegere mijngebied te verbeteren.