Dat heeft Ronald Pofalla, in het DB-bestuur verantwoordelijk voor infrastructuur, aangekondigd. In de Rijncorridor moet in 2022 het hele netwerk al van de modernste digitale uitrusting zijn voorzien. Dit is vooral ook belangrijk voor het goederenvervoer over het spoor.

In 2030 moet 80% van alle treinen kunnen rijden zonder visuele seinen, door vervanging door intelligente, zelflerende software, waarbij gebruik wordt gemaakt van sterke sensoren, snelle verbinding van computergegevens en satellietcommunicatie.

Duitsland voert een haalbaarheidsstudie uit naar verdere uitbouw van het veiligheidssysteem ETCS (European Train Control System) en systemen voor digitaal rangeren. Midden dit jaar moet een eindrapport hierover worden uitgebracht. Daarin worden niet alleen de technieken en de tijdplanning van treinen worden behandeld, maar ook de financiering.

Pofalla heeft een panel van 250 experts uit de spoorbranche en hun organisaties en uit de politiek samengesteld om de plannen voor de digitalisering te beoordelen.