De havens van Marseille en Le Havre krijgen een rechtstreeks railverbinding met Zwitserland. Dat hebben de betrokken partijen onlangs bekendgemaakt.


De nieuwe treindienst moet medio maart van start gaan en driemaal per week rijden. De treinen vanuit Marseille en Le Havre gaan beide eerst naar een terminal bij Dijon-Gevrey, waar ze worden samengevoegd. Vervolgens vertrekt de trein richting de Zwitserse plaats Chavorney, dat vlakbij Lausanne ligt, in het Frans sprekende deel van het Alpenland.

Daarmee wordt invulling gegeven aan de wens van de Franse regering om de reikwijdte van de havens te vergroten tot buiten de eigen landsgrenzen. Ook de overheden in beide betreffende regio’s steunen het initiatief. De containermarkt voor Zwitserland heeft een geschat volume van 350.000 tot 400.000 teu. De havenbesturen hopen dat een belangrijk deel hiervan voortaan via de nieuwe treinverbinding wordt vervoerd.