Spoorgigant DB Cargo gaat zich in 2018 richten op uitbreiding van multimodaal transportdiensten. Ook digitalisering is van groot belang in het komende jaar.


Dat schrijft Railfreight.com naar aanleiding van een brief van DB Cargo-directeur Raimund Stüer aan zijn klanten. De topman denkt dat het bedrijf zich in het komende jaar moet aanpassen aan de veranderende behoeften van de logistieke sector. Stüer schrijft dat de Rastatt-problemen van eerder dit jaar hebben aangetoond dat hoe snel de bedrijfsprocessen kunnen worden beïnvloed.

De topman geeft aan dat hoewel het bedrijf in de afgelopen twaalf maanden zijn marktaandeel heeft kunnen stabiliseren, ook duidelijk is geworden hoe snel externe factoren de meest robuuste transportsystemen overhoop kunnen gooien.

‘Gebeurtenissen zoals bij Rastatt en ongewoon felle stormen hebben de laatste tijd onze dagelijkse activiteiten behoorlijk beïnvloed. Voor ons en voor de klanten betekende dit dat we plannen moesten veranderen en ons moesten aanpassen aan buitengewone omstandigheden. Ongeacht hoe goed je bent voorbereid, sommige gebeurtenissen zijn gewoonweg onvoorspelbaar en ook al zijn je plannen nog zo goed, je kunt je niet voorbereiden op alle mogelijke problemen.’ De enige manier waarop je hierop kon reageren volgens Stüer, was om gezamenlijk zo snel mogelijk de meest flexibele oplossingen te ontwikkelen om daardoor snel te reageren op ‘disrupties’.

‘Onze taken voor het komende jaar zijn duidelijk. We gaan door met het uitbreiden van intermodale transportoplossingen, zodat we de voordelen van het spoor kunnen combineren met de kracht van andere modaliteiten. We spreken alle afdelingen van ons bedrijf aan om om nieuwe methoden te ontwikkelen voor gecombineerd transport.’

‘Ten tweede passen we ons systeem aan, zodat we kunnen inspelen op de toenemende vraag naar Europese transport- en logistieke zaken. Dit houdt in dat we de Europese transportcorridors versterken, meer interoperabele locomotieven introduceren en efficiënter werken. Om dit te bereiken, ontwikkelen we ons track & trace systeem, evenals een Europees geïntegreerd en universeel logistiek en informatiesysteem voor onze klanten.’

Stüer ziet als derde taak in het komende jaar de focus op cruciale rol die digitalisering gaat spelen. ‘Door het gebruik van digitale toepassingen, kunnen we onze locomotieven en wagons voorzien van ondersteunende systemen, zoals track & trace en sensoren. Daardoor kunnen we onze klanten voorzien van informatie voor hun logistieke processen.’