Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat beoordeelt ProRail vanaf 2018 niet langer op de punctualiteit van goederentreinen, maar op de totale rijtijd. Dit wordt ook wel transitotijd genoemd.


Dat meldt staatssecretaris Stientje van Veldhoven in een Kamerbrief ter begeleiding van de beheerplannen van ProRail en NS voor 2018. ProRail wordt er voortaan op afgerekend als de totale rijtijd meer dan dertig minuten langer is dan de geplande rijtijd. Deze Kritieke Prestatie Indicator (KPI) heeft het ministerie in samenwerking met de goederenvervoerders ontwikkeld.

Van Veldhoven: ‘De indicator sluit beter aan bij het grotere belang dat goederenvervoerders hechten aan de doorlooptijd van goederen ten opzichte van het meten van punctualiteit op drie minuten.’ Daarnaast zou het meten van de transitotijd beter aansluiten op de manier waarop ProRail nu al stuurt op de kwaliteit van de goederenpaden.