Sinds begin deze maand biedt spoorwegoperator Lineas dagelijkse aansluitingen aan tussen zijn Europese Green Xpress Network en drie terminals in de haven van Zeebrugge.


Op elke werkdag vindt er een vertrek en aankomst plaats van en naar C.RO Ports en P&O Ferries voor de shortsea en Cosco Shipping Ports voor de deepsea. Het tijdsschema is zo opgesteld dat de ladingen nog dezelfde dag naar hun internationale bestemmingen vertrekken.

Green Xpress is een netwerk van directe, frequente spoorverbindingen tussen Europese economische centra. Lineas verbindt Zeebrugge met Zwitserland (Basel), Oostenrijk (Wenen, Graz/Welz), Slowakije (Bratislava), Duitsland (Köln, Ludwigshafen/Mannheim), Italië (Milano), Spanje (Madrid, Tarragona, Hendaye, Granollers), Tsjechië (Lovosice), Zweden (Malmö) en de havens van Rotterdam en Le Havre. Deze service maakt het mogelijk dat ladingen vanuit Zeebrugge de volgende dag hun Europese bestemming bereiken (en andersom). Dit maakt het spoortransport aantrekkelijker en rendabeler dan wegvervoer.

Voor de haven is dit een verdere stap in de uitbouw van de modal shift naar het spoor. Door haar ligging aan de kust leidt een verdere groei van Zeebrugge tot almaar meer drukte op de beperkte wegverbindingen met het hinterland. Daarom wil ze het goederenvervoer deels verschuiven naar het spoor.

Lineas en het havenbestuur werken ook samen om deze optimalisatie van het spooraanbod nog verder door te drijven. Ze koesteren de ambitie om Zeebrugge een echte spoorhub te maken. Begin 2018 breidt Lineas zijn Green Xpress Network uit met een aantal nieuwe Europese bestemmingen.