SNCF, de Franse staatsspoorwegmaatschappij, is niet van plan het spoorvervoer van goederen in het eerstkomende jaar af te stoten.


Dat zei SNCF na een vergadering van de ondernemingsraad van het concern, waar vertegenwoordigers van de vakbonden boos wegliepen. Volgens de bonden staan bij SNCF drieduizend banen in het goederenvervoer op het spel, de helft van alle arbeidsplaatsen bij goederendochter Fret SNCF.

Volgens de bonden zou SNCF van plan zijn het goederenvervoer over het spoor onder te brengen bij de privaatrechtelijke organisatie SNCF-dochter Voies Ferrées Locales et Industrielles (VFLI). Hiertoe zou inmiddels een strategisch plan zijn opgesteld.

Het goederenvervoer over het spoor zit in Frankrijk al jaren in het slop. In 2016 bedroeg het marktaandeel van SNCF in het binnenlands vervoer over het spoor 10%, tegenover meer dan 87% over de weg. Vorig jaar werd op het goederenvervoer door Fret SNCF een verlies geleden van 314 miljoen euro. Er staat bij deze divisie een schuld van ongeveer vier miljard euro in de boeken.